Pazar, Ağustos 26, 2007

Sandık Sonuçları

Seçim sonuçları ile ilgili son haftalarda artan şüpheler üzerine
Yüksek Seçim Kurulu 22 Temmuz Genel Seçimi Sandık Sonuçlarını geçtiğimiz hafta açıkladı. Sonuçların açıklanması, demokratik bir seçim sürecinin gerektirdiği saydamlığı sağlamak açısından önemli bir adım, ancak şüpheleri gidermek için bu sonuçların sandık başındaki sonuçlarla karşılaştırılması ve daha derin analizi gerekli.

Yayınlanan sonuçların formatı doğrusu beni hayal kırıklığına uğrattı. Sandıklardan gelen sonuçların ilçeler bazında birleştirme tutanakları. Toplam 1725 adet .PDF dosyası. Ekrandan okumak veya bastırmak için uygun, ancak elektronik ortama aktarmak veya analiz etmek için hiç de elverişli değil. Eğer elinizde belirli birkaç sandığın veya ilçenin sonuçları varsa ve sadece bunları kontrol etmek isterseniz gerekli dokümanları indirip elle karşılaştırabilirsiniz. Ancak çeşitli analizler yapmak hatta sadece oy toplamlarını bir de ben hesaplayım demek verilerin mevcut hali ile mümkün değil.

PDF dosyalarının, hepsini indirdim. toplam dosya boyutu 300 MB. Toplam 12921 sayfa, her doküman ortalama 7.5 sayfa ediyor. Dosyaları indirirken birkaç hata olduğunu da farkettim:

Üç adet dokümanın isimleri hatalı yazılmıştı:
  • Diyarbakir/hani-B1pdf
  • Diyarbakir/hani-B2pdf
  • Izmir/kink-P.pdf

Bunları düzeltince dosyalara erişmek mümkün oldu (ancak yukarıdaki toplamlara dahil değiller). Birtakım dosyalara ise erişmek mümkün olmadı:
  • Erzurum/horasan-B.pdf
  • Erzurum/horasan-P.pdf
  • Giresun/canakci-B.pdf
  • Giresun/canakci-P.pdf
  • Konya/altinekin-B.pdf
  • Konya/altinekin-P.pdf
  • Manisa/koprubasi-B.pdf
  • Manisa/koprubasi-P.pdf

Sonuçta elimde sayfalarca seçim sonucu ile kalıp da turşusunu kuramazdım. PDF dosyaları analiz ederek sonuçları düz metin halinde çıkartacak bir program yazmaya giriştim. İki günümü aldı, ancak yarı zamanlı çalışmanın da avantajları var. Bununla ilgili detayları bir sonraki yazıma bırakıp PDF dosyaları ile ilgili birkaç gözlemimden baksetmek istiyorum:

Dosyaların bir tanesinde Türkçe karakter problemi var. Birkaç dosyada ise rakamlar nokta (.) yerine virgül (,) ile ayrılmış.

Yaratılma tarihleri: PDF içindeki zaman bilgisine bakıldığında dosyalar 8 Ağustos ile 22 Ağustos tarihleri arasında yaratılmış. 14 Ağustos'ta YSK sandık sonuçlarını yayınladığını duyurmuş. 20 Ağustos ve sonrasında yaratılmış beş tane dosya var. Muhtemelen eksikleri tamamlamak veya çeşitli Türkçe karakter veya formatlama problemlerini düzeltmek için

Bu gözlemler sonuçların yayınlanmasın biraz aceleye getirilmiş olduğunu düşündürüyor.

3 yorum:

Korhan GÜRLER dedi ki...

Yazdığın programdan ben de edinmek istiyorum ;)

Can Erkin Acar dedi ki...

Bu programı da yayınlayacağım. Yaptığım analizin ve sonuçların güvenilir olması için tüm analiz sürecinin ve kullanılan araçların da açık olması gerektiğine inanıyorum.

Unknown dedi ki...

Evolution and NetEnt's Biggest Comeback - FilmFileEurope
The 스포츠토토 로고 샤오미 big 올인 구조대 gaming company NetEnt is a leading provider of 예스 벳 88 top-quality 스포츠 토토 분석법 벳피스트 live casino software for the gaming 프랑스 리그 1 순위 industry. Evolution, who makes video games